Thuja 'Brabant'

Westerse levensboom 'Brabant'

Thuja Brabant, ook wel bekend als de Westerse Levensboom of Thuja occidentalis ‘Brabant’, is een populaire plant voor een robuuste groene haag in uw tuin. Deze conifeer groeit snel, tot wel 30 cm per jaar! Met een hoogte van 5-6 meter is de Thuja Brabant ideaal voor een snelle, volle groene uitstraling in uw tuin.

Het onderhouden van een Thuja Brabant haag is eenvoudig. Snoei in de late lente of vroege herfst voor een dichte en gezonde haag. Bemest de haag minstens een keer per jaar voor voeding en een rijke groene kleur.

Maar de Thuja Brabant biedt meer dan praktisch nut. Het voegt leven en kleur toe aan uw tuin, zelfs in de winter. De winterharde Brabantse Levensboom behoudt het hele jaar door zijn groene kleur, waardoor het een populaire keuze is voor een permanent groen element in de tuin.

Bij ons vindt u Thuja Brabant hagen van topkwaliteit die uw tuin verfraaien en privacy bieden met een natuurlijk groen scherm. Ontdek vandaag nog de voordelen van Thuja Brabant en maak van uw tuin een groene oase!

Maten & Beschikbaarheid
100-120 cm
€ 5.50
Plantafstand: 2.5 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
120-140 cm
€ 8.65
Plantafstand: 2.5 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
140-160 cm
€ 12.25
Plantafstand: 2.5 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
160-180 cm
€ 15.50
Plantafstand: 2 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
180-200 cm
€ 14.50
Plantafstand: 2 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
200-225 cm
€ 22.00
Plantafstand: 2 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
225-275 cm
€ 30.00
Plantafstand: 2 per meter
Aantal
-+
Meters
-+
250-300 cm
€ 23.00
Plantafstand: 2 per meter
Aantal
-+
Meters
-+

Vragen van onze klanten

Welke kwaliteit hebben de planten?

Als een van de grootste haagplantenleveranciers bieden wij u alleen kwaliteitsplanten. In plaats van gebruik te maken van “kunstmatige doping” voor een snelle verkoopbaarheid, kweken wij uitsluitend duurzaam vitale planten van premium kwaliteit. Het resultaat: robuuste planten die goed gedijen in uw tuin in plaats van dunne plantjes met duidelijke zichtgaten. 

Hoeveel stuks per meter moet ik planten?

Als de prioriteit ligt bij een snelle visuele afscherming, moet u in elk geval een dichte plantafstand kiezen en bij de keuze van de plantenhoogte minstens 15 cm toevoegen aan uw gemeten ooghoogte. Vooral bij dichte beplanting hebben we de plantafstand zo berekend dat de planten elkaar niet hinderen bij het inwortelen.

Als het voor u niet zo belangrijk is dat de haag snel een volledige visuele bescherming biedt, is een lichte afstand volkomen voldoende. Hierbij worden minder planten over dezelfde lengte geplant.

Zijn kleinere planten beter als grote?

In principe is het waar dat oudere planten met een grotere groeihoogte moeilijker te verplanten zijn. Als kwaliteitskwekerij zorgen we er echter voor dat ook planten met meer kweekjaren krachtig en gezond bij u groeien. Hiervoor worden de planten in onze kwekerij regelmatig verplant. Daardoor ontwikkelen ze een goed ontwikkeld wortelstelsel met veel kleine vezelwortels.

Hoe wordt de hoogte van de plant gemeten?

De aangegeven leveringsgrootte komt overeen met uw gewenste maten vanaf de bovenkant van de kluit of pot. In principe meten we de kluit of pot NIET mee!

Meer informatie over Thuja Brabant

Thuja Brabant als coniferenhaag

Westerse Levensboom zorgt op den duur voor een dichte haag die goed werkt tegen geluidsoverlast, vooral wanneer je 2 of 3 planten per meter plaatst. Deze coniferensoort groeit erg snel, zo’n 20-30 centimeter per jaar onder goede omstandigheden. Je kunt de Thuja Brabant het hele jaar door planten, zolang de grond niet te drassig of bevroren is. De beste tijd om hem te planten is in de winter of in de late herfst. Thuja Brabant past perfect in een gemengde haag, maar hij heeft wel een goede afvoer nodig. Plant hem dus niet in een kleibodem, want dan zal hij verdrinken. Verder kan de boom bijna alle grondsoorten tolereren, maar hij groeit het beste in vochtige, neutrale of alkalische bodems in de volle zon of halve schaduw. Een goed gedraineerde bodem is ook altijd een pluspunt.

Voordelen van de Westerse levensboom als haag of solitaire boom

Thuja brabant heeft een hoop voordelen die hem erg aantrekkelijk maken voor in de tuin, zowel in een haag als op zichzelf. Ten eerste is deze conifeer makkelijk te kweken, wat natuurlijk ook betekent dat je sneller een mooie, volle haag zult hebben met deze planten. Aangezien de bomen erg snel dichtgroeien vormen ze ook al snel een effectief windscherm en zorgen ze voor meer privacy. De bomen blijven ook het hele jaar groen, wat hen een aantrekkelijke woonplek maakt voor vogels en andere dieren. Zoals we al eerder benoemden, tolereert de Westerse Levensboom bijna iedere grondsoort, behalve slecht gedraineerde bodems. Het is daarbij één van de snelst groeiende coniferen met een groeifrequentie van zo’n 60 centimeter per jaar. Je kunt er dus in no-time een mooie, dichte haag mee vormen. Ten slotte heeft de boom weinig last van schaduw. Ook bij weinig zon groeit de plant prima door. Je kunt hem dus ook in je tuin plaatsen wanneer hier niet veel zon komt.

De verzorging van de Thuja Brabant

Thuja Brabant is een onderhoudsarme plant, maar dat betekent niet dat hij helemaal geen aandacht nodig heeft. Als je de Thuja Brabant wil snoeien, moet je met een aantal dingen rekening houden. Je kunt de boom het beste in de herfst of vroege winter snoeien. Doe je dit in de zomer, dan kunnen de toppen van de plant bruin worden. Verwijder ook niet meer dan een kwart van de kroon van de plant in een seizoen. De Thuja heeft veel water nodig, zorg dat de grond om de boom heen zoveel mogelijk vochtig blijft.

Om verdamping van het water tegen te gaan, kun je Mulch of een ander organisch middel aanbrengen. Breng aan het begin van het groeiseizoen ook een uitgebalanceerde kunstmest aan, zodat de plant extra goed kan groeien.

Wanneer Thuja ‘Brabant’ snoeien

Voor thuja zijn er een paar algemene richtlijnen om te volgen wanneer te snoeien. Voor thuja brabant is de ideale tijd om te snoeien in de late zomer of vroege herfst. Dit bevordert nieuwe groei en geeft de plant de kans zich te herstellen voor de winter. Als u wat bij moet snoeien, kunt u de thuja ook in het voorjaar snoeien. Vermijd echter snoeien te laat in het seizoen, omdat dit de nieuwe groei kan beschadigen. Als algemene vuistregel geldt: snoei de thuja altijd na de bloei. Met de juiste verzorging en regelmatige snoei kan thuja een prachtige aanwinst zijn voor elke tuin!

Wanneer Thuja ‘Brabant’ planten

Plant uw Thuja ‘Brabant’ in goed gedraineerde, lemige grond in de volle zon tot gedeeltelijke schaduw. Zet de planten 18 tot 24 centimeter uit elkaar en graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit. Haal de plant voorzichtig uit de pot en maak de wortels die aan de buitenkant van de kluit zitten los. Zet de plant op de juiste diepte in het gat en vul het op met aarde. Vul het gat op met een mengsel van een deel veenmos en een deel leem, en geef het grondig water. Voor het beste resultaat mulch je de planten met 2 tot 4 centimeter organisch materiaal zoals versnipperde schors of dennennaalden. Thuja ‘Brabant’ is een onderhoudsarme groenblijvende plant die met minimale zorg gedijt. Geef uw planten tijdens het eerste groeiseizoen regelmatig water om ze te helpen een diep, uitgebreid wortelstelsel aan te leggen. Eenmaal gevestigd is de Thuja ‘Brabant’ droogtetolerant en heeft hij niet veel extra water nodig. Bemest uw planten eenmaal per jaar in het vroege voorjaar met een uitgebalanceerde meststof zoals 10-10-10. Snoei uw planten indien nodig om hun vorm en grootte onder controle te houden. Thuja ‘Brabant’ is een winterharde plant die met de juiste zorg vele jaren zal gedijen.

Winterhardheid

Uitstekend

Groeisnelheid

15-20 cm per jaar

Snoeien

1 x per jaar

Winterhardheid

Uitstekend

Groeisnelheid

20-40 cm per jaar

Snoeien

1-2 x per jaar

Winterhardheid

Uitstekend

Groeisnelheid

20-40 cm per jaar

Snoeien

1-2 x per jaar